Når du jobber med PhotoStitch, velger du en trådpalett underveis i forløpet. Dette er de trådene programmet har lov til å bruke som malerskrin når bildet skal gjøres om til broderi.

Det er en fordel at du velger en trådpalett med farger du faktisk disponerer, eller i det minste er i stand til å få tak i. Personlig har jeg mest Gütermann Sulky, men også mye brodertråd av andre merker. Imidlertid er Gütermann Sulky her tilgjengelig i et langt mindre antall farger enn Sulky er i Ameria. Så når Sulky Rayon 40 velges, vil det dukke opp mange trådfarger som ikke er allemannseie her i Norge.

I  tillegg kommer det faktum at jeg har brodertråder i andre merker som godt kunne vært brukt i broderiet.

Selvsagt er det mulig å bytte ut farger etter beste evne når programmet har kjørt hele prosessen ferdig. Men det er både tidkrevende og faktisk vanskelig å finne farger som likner tilstrekkelig til at resultatet blir bra nok.

Derfor kjører jeg helst hele prosessen med MyThreads, det vil si en egen tabell i tråddatabasen som inneholder bare de trådene jeg disponerer. Denne tabellen kan inneholde tråder av mange forskjellige merker – og tykkelser – hvis du ønsker det.

Er du like “trådavhengig” som jeg er, så er det en jobb å lage denne tabellen. Men det er det verdt. Og når jobben er gjort, trenger du bare å supplere tabellen hver gang du kjøper en tråd du ikke har fra før.

Tabellen bygges opp fra 6D Configure:

Thread Manager

Du starter med å velge trådmerke, her Sulky Rayon 40. Deretter legger du inn riktig fargenummer. Du kan enten søke i fargene til venstre eller legge nummeret direkte inn i boksen merket “Find Thread”.

How to build a new table with your own threads.

Når riktig tråd er gjeldende, trykker du på pila i midten av vinduet, og den aktuelle tråden flyttes inn i trådtabellen din på høyre side.

A few of my Gûtermann Sulky threads...... (I like to buy thread!)

Jeg har det meste av mine tråder i bokser av denne typen. De er sortert etter nummer, fra lavest til høyest. Jobben min blir da å gå systematisk gjennom boksene og legge inn tråd for tråd.

Ja, mine tråder ER sortert etter nummer, ikke farge. Det er mange som lurer på det, det er nok mer vanlig å fargesortere. Men sannheten er at det på et tidspunkt begynte å bli så mange farger å holde styr på at det var vanskelig å finne akkurat det rette nummeret for eksempel blant røde tråder. I tillegg fant jeg ofte tråder som jeg ikke helt kunne bestemme meg for plasseringen til. Turkis for eksempel, kunne passe sammen med både grønne og blå tråder. Så da la jeg om stilen og for meg har det fungert bedre. Men hver og en lager vel sine systemer.

En fordel jeg har hvis jeg skal lage meg ny MyThreads (fra bunnen av) er at det går kjapt å taste inn alle numrene i rubrikken “Find Thread”. Tråder i nummerrekkefølge ligger så tett at det er nok å skifte ett eller to siffer fra foregående tråd. (Det betyr kanskje at jeg har ganske mange tråder, det….. Smilefjes )

Her ser du den samme trådtabellen, godt i gang.

I've deliberately chosen to mix  varigated with monochrome in this table.

Bildet viser at jeg her har valgt å blande en del flerfargede tråder med de ensfargede. Det er helt bevist. Noen ganger kan en flerfarget tråd gjøre en god jobb, spesielt hvis jeg mangler en tilsvarende nyanse i ensfarget. Programmet vil plukke ut flerfarget når den beste fargen finnes der. I praksis vil jeg jo bruke litt skjønn, selvsagt. Noen av dem er i overkant bråkete til å passe hvor som helst.

Jeg har også blandet flere merker av tråder:

One of my own thread tables. It contains thread from different brands because these threads can be mixed.

Jeg synes det er naturlig så lenge kvalitetetene er omtrent de samme. Jeg har derimot valgt å ikke legge metalltråder inn her, siden det sjelden er greit å blande dem helt tilfeldig inn i portrettbroderier etc. Metall er lekkert, men bør vel bare brukes på detaljer der det hører hjemme.

Hvis du har mange metalltråder eller andre tråder i en spesiell kvalitet og du ønsker å sette dem i system, så kan du lage deg en annen personlig samling for dem. Trykk på +-tegnet merket med en blå ring, så kan du lage en ny tabell med et annet navn.