Cutwork Needles
Flere har spurt meg om hvordan det er å bruke Cutwork Needles. Nå har jeg tatt noen bilder av nålene i aksjon, så her kommer en relativt kort beskrivelse. (Hvis jeg får skikkelig skrivekløe – og litt bedre tid - en dag, skal jeg gå litt grundigere til verks. For de er “berre lekre” og slett ikke vanskelig å bruke.)
Broderiet som er avbildet over, er hentet fra et nytt Pfaff broderkort jeg har nevnt før, Pfaff #449, “Art Deco Cutwork”. (I skrivende stund er det ikke lagt ut på den norske hjemmesiden, men du kan blant annet se det på den globale. Og det er fullt mulig å bestille det her i Norge!)
Jeg kan si med en gang at jeg ikke synes fargevalget mitt var det beste, det ble litt blast. Det er vanskelig å se for seg resultatet av broderi med flerfarget tråd på dongeri, synes jeg. Det skyldes vel at dongerien er flerfarget i seg selv.
Her er det imidlertid teknikken som er vesentlig, så pytt, pytt!
Broderiene er stingsatt for Cutwork Needles. Det betyr at du får beskjed på maskinen om å sette inn en av nålene. Under ser du skjermbildet som kommer opp på Designer Diamond deLuxe. På denne maskinen og de andre brodermaskinene med fargeskjerm fra Pfaff og Husqvarna Viking, vil det komme opp et tilsvarende bilde. På andre maskiner vil du kanskje få mindre detaljer, men allikevel beskjed om farge på nålen etc.
Skjermbilde - Design Diamond deLuxe
Det er i alt fire nåler – med fire forskjellige fargekoder - som skjærer i forskjellige vinkler. Noen ganger skal alle brukes, andre ganger bare to av dem. Når du setter i en nål, må du ta overtråden HELT UT av trådsystemet for å unngå at maskinen hyler om trådbrudd. Undertråden skal ligge i.
Her ser du et nærbilde av den røde nåla. Du kan sikkert forestille deg hvor skarp denne tuppen er!
Cutwork Needles - nærbilde
Nålene skjærer ut biter av stoffet, de blir bare hengende igjen i ørsmå festepunkter (for at de ikke skal falle ned under arbeidet!). Til slutt klippes bitene helt løs.
Dersom du broderer noe som skal være en smule “eksklusivt” og du vil ha perfekte hull, kan du nå ta rammen ut og klippe vekk de små trådene du måtte finne her og der. Jeg kan love at det er utrolig fort gjort i forhold til å klippe ut alle hull på egen hånd! Dessuten er nålene helt uunnværlige dersom broderiet har små hull. De er nærmest umulig å klippe ut for hånd, husk at broderiet må stå i rammen når klippingen skal foregå. Da kommer du rett og slett ikke til. Men nålene gjør jobben for deg.
Her var hullene store og resultatet skal ha et røft og litt frynsete utseende. Dermed trenger jeg ikke rense opp i det hele tatt, bare løsne bitene.
Bitene klippes løs
Etter at nålene er ferdig, setter du i neste trådfarge og en vanlig nål. MEN FØRST MÅ DU RENSE MASKINEN!
Det er viktig, for noen tråder fra bitene som skjæres ut vil nødvendigvis måtte havne nedi maskinen. Så ta en skikkelig opprensing før du setter i gang maskinen igjen!
Første farge etter cutwork nålene er alltid en ramme med tråklesøm rundt broderiet, helt lik den du får ved å trykke på FIX-knappen før start. Denne sømmen er lagt inn for at du skal kunne feste et lag med vannløselig stabilisering under arbeidet. Nålene har jo klippet hull i den opprinnelige stabiliseringen, derfor trengs et nytt lag like under broderiet. Her brukes en vannløselig type stabilisering for at det ikke skal sitte igjen synlige rester i hullene.
(Du ser denne sømmen helt tydelig på det første bildet.)
Dersom du ønsker å “fóre” hullene med et annet stoff, legger du stoffet under arbeidet før du syr tråklesømmen. Du bør fortsatt ha et ekstra lag stabilisering i bunnen, men da trenger den strengt tatt ikke være vannløselig.
Resultatet blir da en omvendt applikasjon. På det første bildet ser du at jeg gjorde det, jeg la natursilke under.
Så er det bare å la brodermaskinen fullføre verket!
Cutwork Needles selges i pakninger med instruksjoner og noen tilpassede design. Du får dem både som Pfaff Cutwork Needles (side 68 i den engelske utgaven av tilbehørskatalogen) og som Husqvarna Viking Cutwork Needles (side 72 i den nye tilbehørskatalogen).
Det er imidlertid ingen forskjell på nålene. Det eneste som er forskjellig er valg av design (og innpakning). Symaskinnåler er standarisert. Dermed er det ingenting i veien for å prøve disse nålene på en symaskin av annet merke! De vil fungere på din brodermaskin dersom to betingelser er oppfylt:
1) Brodermaskinen din må finne seg i å sy uten overtråd.
Det må med andre ord være mulig å deaktivere sensoren som registrerer når overtråden tar slutt.
(Som nevnt over ordnes det på Husqvarna Viking og Pfaff bare ved å dra tråden helt ut, men det er ikke nødvendigvis tilfelle på maskiner av andre merker.)
2) Du må være i stand til å importere broderiene til din egen brodermaskin i det formatet du vet den “liker”.
Broderiene som følger med leveres i mange formater, så det er nok at du har overføringsmuligheter fra pc til brodermaskin. (I dag bruker de fleste brodermaskiner USB minnepenn, så det er nok ikke noe problem.)
Det finnes etter hvert ganske mange broderkort som er stingsatt for disse nålene.
Forøvrig vil de fleste nyere broderkort fra Husqvarna Viking og Pfaff være såkalte “multi-format” cd’er. Det betyr at de inneholder broderier i mange formater, ikke bare de som passer til HV og Pfaff. Så kan du bruke nålene, vil du også kunne finne massevis av fine broderier til dem.