I en av mine UFO'er har jeg behov for å fylle flater i et broderi med blackwork. Det er det rike muligheter for i 5D Cross Stitcher, under fanene merket "Pattern". Der finnes allerede mange mønstre, men du kan også legge inn dine egne motiver. Og har du lagt inn et motiv, ligger det der for all framtid!

Det er ikke noen stor jobb å legge inn et motiv, det går kjapt. Men det er lurt å tenke seg litt om for å avsløre hva som er mønsterrapporten. Det blir et kvadrat eller rektangel som ikke inneholder gjentakelser av mønster og samtidig ikke har kuttet noe vekk, som for eksempel her ( et av de utallige motivene som finnes 'på nettet'):

I praksis merkes dette kvadratet med Select i 5D Cross Stitcher. Legg merke til hvordan Select-boksen automatisk legger seg utenfor konturstingene (de i gullfarge). Det er bra, for ellers ville alle disse stingene med gulltråd blitt fjernet fra broderiet.

Så snart det er merket, går du til fanen merket med Pattern og velger å lagre et nytt motiv. Da får du barmhjertig nok opp en 'fasit' til høyre som viser hvordan et fyllmønster vil se ut med din valgte rapport. Her vil du nok fort se det hvis du ikke har merket rapporten riktig, for da vil ikke mønsteret stemme med dine egne ønsker.

Du finner masse inspirasjon ved 'googling'. Ofte kan det være lurt å søke direkte på bilder, da ser du fort hva som kan være interessant.

Ha en flott helg, alle sammen!