Søm på overlock har fått et skikkelig oppsving i Norge. Det er kanskje ikke så rart heller. For bare en blir gjort oppmerksom på hvor fint redskap dette er, så frister det utvilsomt å anskaffe seg en. Og nå er det ganske mange som sitter rundt om i Norges land og koser seg med søm av ledige plagg i elastiske stoffer, lin og masse andre behagelige materialer. Da er en overlock ikke å forakte!

Når vi syr sammen alle de små lappene våre, bruker vi vel gjerne symaskin, med kvartinch-fot på. Men her om dagen tok jeg heller i bruk overlocken min. Det er faktisk veldig lettvint. Jeg har prøvd det mange ganger før og konklusjonen  er den samme hver gang. Det er flere fordeler enn ulemper hvis en bare skal sy sammen kvadrater eller stoffremser. Til mer tradisjonell blokksøm vil jeg absolutt foretrekke symaskinen.

Ulempen er stort sett en eneste:
* Dersom du syr noe som skal være litt “skjørt og tandert”, vil du bli mest fornøyd med symaskin. Sømmonnet får litt ekstra volum pga alle trådene. Det vil dessuten være utelukket å splittstryke, dersom du skulle ønske det.
Fordelene er flere:
* En overlock syr fort, så jobben går raskt.
* Transportsystemet fungerer så bra på en overlock at du får følelsen av å sy med overtransportør. Selv når du skal sy sammen hele stoffremser, vil du ikke ha problemer med at stoffene forskyver seg i forhold til hverandre.
* Kniven fungerer bra som guide, a la kvartinch-foten. (Det finnes sikkert spesialføtter til en del maskiner også, men det enkleste er som kjent det beste.)
* Syr du i stoffer som frynser en del, så slipper du billig unna med overlock.
* Sømmene som dannes med 4-tråders overlocksøm låser seg godt mot hverandre når du syr sammen lappene. Dermed møtes sømmene på rett sted når du for eksempel syr fourpatch.
(Jeg må med skam innrømme at jeg overhodet ikke presset arbeidet underveis. Var litt nysgjerrig på om det gikk greit uten pressing også, selvsagt.)
* Siden sømmonnene blir maksimalt beskyttet, kan du faktisk bruke en lappetopp som den er dersom du skulle ha lyst til det. Den kan for eksempel fungere som en hyggelig og lettsydd sommerduk.
  Litt om hvordan jeg gikk til verks:
* Jeg stilte inn overlocken på skjærebredde 6mm (siden 1/4 inch er 0,635mm og jeg regner med at tråden bygger litt ut).
* Jeg brukte 4-tråders overlocksøm.
* Jeg felte ikke ned kniven, men valgte å bruke den som en guide for å føre stoffet inn i maskinen. Med andre ord, la jeg stoffbitene inntil kniven uten å skjære i dem.
* Der søm skulle møte søm, satte jeg én stor og godt synlig nål gjennom begge lag. Denne nåla trakk jeg delvis ut FØR den kom til kniven. (Kan du gjette hvorfor? Og ja, det gikk bra, kniven min er fortsatt skarp!)
I tillegg tok jeg tak i trådekjedene fra begge de to sømmene litt før jeg kom til krysningpunktet, både for å få dem kuttet pent av kniven og for å holde sømmonnene på plass.

                ***************************************************

Bildene under viser en del av arbeidsgangen.
   
Biter sydd sammen i kjede   Overlock_3
Her ser du hvordan bitene sys sammen ……   … så de er klare for gjenforening på langs.
     
Overlock_1   Overlock_2
Her er de litt risikable nålene….   …. og resultatet så fort sømmen brettes ut.
Jeg har ikke presset denne!

Det jeg beskriver her er bruk av overlock som et alternativ til symaskin. Men det går selvsagt an å ta i bruk overlocken til lappesøm på en mer kreativ måte enn dette. Sømmene kan for ekempel gjerne ligge på forsiden. Flatlock har vært brukt en del innen lappesøm, vet jeg. Og kjedesøm, som bare finnes på de litt større maskinene, er en flott dekor. Jeg kan ikke se at det er noe i veien for å prøve seg på å quilte med kjedesøm heller, hvis arbeidet ikke er så stort. Men jeg må innrømnmme at jeg ikke har prøvd selv. Kanskje det skyldes at jeg er litt for glad i quiltebrodering?
Og for all del: Jeg er INGEN  ekspert på overlock. Skulle ønske jeg var det, men der har jeg LAAAAANGT igjen å gå. Men de som kjenner meg, vet at jeg er glad i å prøve ut maskiner for å se hvordan jeg kan utnytte redskapen min. Så det er vel egentlig det jeg har gjort.

Alt i alt: Vel verdt å prøve hvis du er i besittelse av en overlock eller har lyst på en. Så neste gang du skal sy en enkel lappetopp, kan du jo vurdere om du vil prøve overlock. Du vil kanskje bli glad over å oppdage at den har nok et bruksområde for deg!