Julehjerte, lagd med Shape Creator, en ny egenskap i Pfaff Creatove Sensation
Shape Creator er en av de helt nye egenskapene som finnes i Pfaff Creative Sensation.
Kort fortalt så kan du velge et motiv du liker blant alle dekorsømmene eller blant en mengde innebygde  minidesign (bittesmå broderier) og deretter be om å få dem plassert rundt en valgfri form. De fordeler seg da automatisk helt jevnt rundt formen (dersom det er det du har bedt om).
Jeg valgte en hjerteform – både fordi det snart er jul og fordi det alltid er hjerter jeg ender opp med…..
I tillegg velger du hvor mange motiver du vil ha rundt formen og hvor stort motivet skal bli. På den måten bestemmer du hvor tett motivene skal ligge. På bildet under, hentet fra maskinens bruksanvisning, er et lite blomsterbroderi (minidesign) lagt inn i en blomsterform.
Shape Creator - picture from the machine manual.
Du kan også lage applikasjoner rett i  maskinen. Sirkelen av stoff som ligger under “God jul!” i hjertet ble til ved at jeg plukket ut en sirkelform, valgte størrelse på sirkelen og klikket på valget “Standard applikasjon”. Dermed er applikasjonen klar! Det vil si at jeg fikk en sirkel bestående av tre sømmer: en rettsøm for plassering av stoffet, en litt kraftigere søm som syr fast stoffet og som jeg så klipper inntil og en satengsøm (tett sikksakk) i ytterkant som skjuler sårkanten.
Hvis jeg vil, kan jeg tilpasse applikasjonen etter eget ønske og velge en hvilken som helst søm ytterst. Det kan være en dekorsøm (knutesøm er “berre lekkert”) eller en rettsøm hvis en ønsker en litt røff stil.
Hjertemotivet over er laget i til sammen 4 trinn:
1. Det røde hjertet ytterst.
Her valgte jeg en søm blant de med “gammeldags” utseende. Jeg hadde bestemt meg for nesten å fylle en ramme med målene 260mm x 200mm. Da passet det med 200 stk av dette sømmotivet siden det ikke er spesielt stort.
Sømmen ble brodert med Gütermann Sulky Cotton 30.
2. Hjertet innenfor
ble brodert med metalltråd. Maskinens trådfordelingssystem (Active Stitch) gjør at den håndterer alle typer tråd, både tynne og tykke. På dette broderiet brukte jeg Superior Metallic. 
Jeg valgte et stjernemotiv fra en meny med 9 mm dekorsømmer. Siden disse motivene er ganske store og dette hjertet skulle værer noe mindre, passet det med 50 stk. stjerner.
3. Applikasjonen
er av den enkleste typen maskinen har å by på, type standard eller plattsømsapplikasjon. Den ble brodert ut med samme tråd som i punkt 1.
4. “God jul!”
er “skrevet” med en av broderfontene i maskinen, Curlz 20mm. Teksten er brodert med samme metalltråd som i punkt 2.
Hjertet er brodert på ullfilt. Jeg brukte rivevliselin under og Solvy over, det siste for å legge ned luven i stoffet. Du aner sikkert det gjennomsiktige laget med Sulky Solvy i dette bildet. Jeg bruker forresten alltid tråklefunksjonen til å feste den typen stabilisering. Den trenger jo ikke å være med helt ut i ramma.
image
Etter at jeg var ferdig med broderingen, tok jeg det hele ut av ramma og la broderiet sammen med et nytt lag ullfilt, rette mot rette. Lagene sydde jeg sammen med jevn avstand fra den ytterste hjerteramma, men lot det stå igjen en vrengeåpning. I toppen la jeg inn ei snor. Dermed ble den sydd fast samtidig med at delene ble sydd sammen.
Jeg lot rivevliselinen være til etter at jeg hadde sydd sammen delene. I steden tegnet jeg opp på rivevliselinen hvor jeg ville sy.
Til slutt fylte jeg hjertet med stappevatt og sydde igjen vrengeåpningen for hånd.
Her er det utallige muligheter, det er sikkert. Det er i grunnen lite vits i å sy flere like hjerter, siden maskinen har mange hundre sømmer å velge i. I tillegg har jeg ikke brukt noen av minidesignene i dette hjertet, så jeg har mye til gode…..
Hvor glad jeg enn er i å stingsette med dataprogram – det er jammen moro med en maskin du kan lage nye og flotte broderier i også! Og det går fort!