Etter ei flott uke i Palma (Mallorca) gjorde jeg akkurat et tappert forsøk på å sortere bilder. Det prosjektet er foreløpig skrinlagt fordi jeg er at den typen som trykker på knappen og håper på det beste – litt for mange ganger. Men det er i alle fall ingen tvil om at det er mye inspirasjon å hente på nye steder. Her er det par bilder jeg tok i den storslagne katedralen midt i Palma sentrum. Jeg fikk i grunnen lyst til å sy og brodere allerede da jeg sto der inne!
IMAG0436

IMAG0439
Høsten nærmer seg med stormskritt og det samme gjør høstens kurs. Jeg gleder meg! Og forberedelsene er i gang.
Siden jeg skal ha flere kurs i broderprogrammer, så blir det mye knotting framover. I dag har jeg blant annet sittet og skrevet litt om 5D Organizer, et program svært mange har (siden det er gratis når en kjøper en brodermaskin fra Pfaff eller Husqvarna Viking). Programmet regnes først og fremst som et arkiveringsprogram. Men det har også en del andre egenskaper, og spesielt en som jeg vet mange ikke er klar over.
Vet du at du kan legge inn kommando for klipp av hoppesting i 5D Organizer? Funksjonen ligger bak dette ikonet Add Trim Cmds icon.
Merk et eller flere broderier og trykk på ikonet (saks med plusstegn). I eksempelet under har jeg merket alle broderiene i ei mappe
image
og deretter trykket på “Add Trim Commands”.
image
“Output Folder” er det stedet broderiene vil bli lagret etter at klippekommandoer er lagt til.
NB! Du må kunne finne broderiene igjen på egenhånd senere! Smilefjes som blunker
Så det er lurt å velge en egnet mappe og ikke bare godta standardoppsettet. Personlig pleier jeg å lage en mappe under originalmappen. Denne nye mappen gir jeg samme navn som originalen, men med et tillegg, “BRODERIER_m_klipp” (der BRODERIER varierer avhengig av hvilken broderimappe jeg faktisk jobber med).
Lurer du på hvorfor du må gjøre dette?!?!?
For det første, du trenger sannsynligvis ikke å gjøre det hvis du har kjøpt broderier av nyere dato, i alle fall ikke hvis broderiene er av samme merke som brodermaskinen din. Da er sikkert kommandoene på plass allerede.
Men:
Vi levde lykkelig i mange år med maskiner som klipte tråden bare ved fargeskift (eller ikke i det hele tatt).
Broderiene som ble “produsert” med tanke på disse maskinene mangler den informasjonsbiten som de nyere maskinene trenger for å kutte hoppestingene - rett og slett fordi det ikke var behov for det da broderiene ble laget.
Så hvis du ergrer deg over at tråden stadig ikke klippes når du setter i gang med broderier du har samlet deg over tid, så kan det være forsøket verdt å ta i bruk denne funksjonen!
(Vær klar over at det kan forekomme “feil” når du kjører denne prosessen, dvs. at programmet kan overse en del av hoppestingene. Det skyldes flere ting, men er mest framtredende dersom broderiet ditt er av et annet opphav enn Pfaff og Husqvarna Viking.)
For ordens skyld:
Hvis du har en brodermaskin som ikke er klargjort for klipping av hoppesting, så vil ikke denne funksjonen få den til å begynne med det heller. Det er ikke nok at maskinen har saks og klipper tråden(trådene) ved fargeskift.
Og et lite tips:
Når du broderer uten automatisk klipp av hoppesting, så klipp vekk alle trådene mellom hver farge! Ikke vent til broderiet er ferdig. For når maskinen broderer over tråder fra hoppestingene, blir de mye vanskeligere å klippe vekk. Samtidig er det lite sannsynlig at de blir godt nok skjult til å kunne forbli der de er.
Så ta deg tid til å klippe tråder mellom hvert fargeskift.