søndag 31. august 2014

Lek med sømmer i broderramma

Stitchery made in 6D Design Creator. The piecing and quilting is digitized directly in the embroidery machine and made in the hoop.

Motivet til venstre er lagd i forbindelse med et kurs jeg skal ha i Bergen. Jeg tror damene er kjent fra før. For å få brukt disse stitchery’ene til noe, tenkte jeg at jeg ville utvide dem litt i bredden til spisebrikker.
(De er ikke ferdige ennå, så “lukkekanten” er bare juks.)

Sånt er praktisk å sy i ramma. Denne gangen fikk jeg lyst til å leke litt med brodermaskinen for å se hva jeg kunne få til der – uten å bruke programvare.

Stripene er sydd på med vanlig rettsøm. Jeg programmerte først en rettsøm i passe lengde (her 25cm) og lagret sømmen i hjertemenyen på maskinen min.

De quiltede buene er en søm som ligger i maskinen (her en fra Pfaff’s verden, men Husqvarna Viking har tilsvarende flotte og brede sømmer). Jeg trengte ca. 4 rapporter i lengden, samt litt forstørring. Disse 4 rapportene ble også lagret som én søm i hjertemenyen.

Tilbake i brodermodus kunne jeg hente fram de programmerte sømmene og sette sammen broderiet som jeg lystet.
Den buede quiltesømmen la jeg forøvrig to ganger over hverandre, siste gang speilendt.

Pieced and quilted in the hoop. The straight seams is saved as a stitch combination, 125 running stitches! The quilting is one of the large stitches in Pfaff Creative Sensation Pro.

 

Jeg skal ikke påstå at dette er kjappere enn å stingsette i 6D Design Creator og det er heller ikke noe jeg gjør ofte. Men det er moro å prøve noe nytt og dette er dessuten noe alle med stor brodermaskin kan gjøre. Mulighetene ligger jo der.

En fordel er at det er lett å tilpasse plassering av sømmer underveis. Du kan i prinsippet gå fram og tilbake mellom broder- og redigeringsmodus og legge sømmene akkurat der du måtte ønske etter hvert som du trenger dem.

Et lite hint:
Det er fullt mulig å legge inn en lang rettsøm direkte i broderramma uten først å programmere den som en søm. Men du vil slite! Hvis du bruker rettsøm med stinglengde 2,0mm som jeg brukte, vil hver enkelt av de 250mm lange sømmene komme til å bestå av 125 elementer! Det blir vanskelig å håndtere for deg og maskinen kommer til å jobbe veeeeeldig seint.
Så ikke prøv det. Smilefjes

lørdag 23. august 2014

Stitchery og applikasjon

Coasters digitized in 6D Premier and made in the hoop.

Kurs i Bergen siste helgen i september, jeg gleder meg allerede!

Bildet viser glassbrikker med stitchery, alt stingsatt i 6D Design Creator.
Disse små brikkene er sydd ferdig i ramma, så det går unna, det. Fine julegaver, kanskje?

De som leser dette og skal gå på kurset; finn gjerne fram egne små motiver. Stitchery er stitchery. Smilefjes

Under ser du en litt større brikke, en liten kaffebrikke kanskje?
Det dreier seg fortsatt om stitchery, men i tillegg applikasjon. Ramma rundt er applikert – i broderramma.
Med spesielle teknikker er det mulig å lage applikasjoner i ramme uten å forlate de nydelige knapphullstingene.
(Det er mer vanlig å se satinsøm eller andre helt dekkende sømmer i applikasjonsbroderier.)

Another coaster digitized in 6D Design Creator. The blanket stitches are also digitized, the applique is precut and attached in the hoop.

lørdag 16. august 2014

Mindre duk med heldekkende quilting gjort i metallramma.

Table cloth, continous quilted in the "Metal Hoop" for Husqvarna Viking and Pfaff embroidery machines.

Med den sommeren vi har hatt i år, har jeg sydd mye mindre enn jeg trodde eller hadde planlagt og det er jeg sikkert ikke alene om. Smilefjes 
Men jeg fullførte denne duken litt tidligere i sommer. Det er sikkert mange som ser at quiltemønsteret er det samme som på kursmodellen jeg har vist tidligere.

Close-up of the quilting pattern. The flying geese border is digitized in 6D Design Creator and sewn in the hoop.

På den minste duken har jeg imidlertid brukt en annen bord, flyvende gjess. Bordene er sydd i broderramma. Men jeg har ikke quiltet dem der, bare brukt overtransportør og sydd rette linjer. For denne borden var det mest praktisk fant jeg ut. Det har å gjøre med at  quiltingen foregår i en mer eller mindre sammenhengenden linje. På kursmodellenes vannglass derimot, består quiltingen stort sett av enkeltstående blader.

The first table cloth I made this way, a class model.

søndag 10. august 2014

6D Font Digitizing og “SuperDesigns”.

Part of my logo saved as a SuperDesign.

Mange har nok sett denne M’en før. Jeg bruker den som kjennetegn på flere av de tingene jeg skriver. Den er vel hva de fleste ville kalle (deler av) en logo. Her har jeg sittet og lekt litt med 6D Font Digitizer. Dette er en modul som brukes til å lage fullgode nye broderfonter basert på fonter du har liggende på pc’en. Med “fullgode” mener jeg fonter som er like flotte og redigerbare som de programmet forærer oss!

Modulen uteble i 5D Professional / 5D Suite. (Den fantes faktisk tidligere.) Men etter diverse godlynte etterlysninger har den altså kommet inn igjen i en ny og bedre utgave. Den ligger litt bortgjemt, under ikonet som ser ut som et plusstegn. Det ikonet huser, som du ser her, to moduler:

 The "hidden" modules.

Skal du lage en ny font, må du jobbe! For hver enkelt bokstav må stingsettes. Men har du en font det er spesielt interessant å kunne bruke til brodering, så er det altså blitt mulig og jobben vil gi deg lønn for strevet. Resultatet blir en redigerbar font (redigerbar i både stingtyper og størrelse) med akkurat så flotte sting som du selv har bedt om under stingsettingen.

I samme modul kan du også lage dine egne “SuperDesigns”. Det er den muligheten jeg har benyttet. Jeg la et bilde i bakgrunnen og stingsattee omtrent som jeg ville gjort i 6D DesignCreator.

Original picture.

 

Digitizing in 6D Font Digitizer.

Men hva er vitsen med dette’a?
Jo, hvis du lager et broderi som du vet at du vil komme til å ønske i flere størrelser, er “SuperDesigns” tingen å gå i gang med. De skiller seg fra et vanlig broderi ved at de, hvis designeren ønsket det, kan redigeres i større grad enn et vanlig broderi. For det første vil superdesignen legges inn i arbeidsområdet med grønne hjørnemarkeringer, noe som i prinsippet betyr at den er i “Resize”-modus så snart du laster den inn. For det andre vil du på mange av dem kunne redigere stingtypene ved enkle grep.

 SuperDesigns can be saved with a lot of editing possibilities.

Over ser du samme “SuperDesign”, merket med grønne hjørnemarkeringer og etter at jeg har høyreklikket på den. Øverst ser du at tre stingtyper listes opp. Hvis jeg klikker meg videre her, vil jeg blant annet kunne styre bredden på satinkolonnene.

Satin width and density can easily be changed.

Det er ganske viktig med tanke på at utgangspunket er et broderi jeg kan komme til å trenge i mange størrelser. Jo mindre broderiet skal være, jo smalere bør satinsømmen være. I tillegg vil det være mulig å endre tetthet på fyll og satinsøm. Du kan for eksempel redusere tettheten dersom satinkolonnene er valgt veldig smale, for å unngå at maskinen kjører seg fast.

If I shrink the design a lot, it is often necessary to edit the satin width. 

Disse to broderiene er akkurat like store, men bare det til venstre har den opprinnelige innstillingen på satinsømmen. Jeg regner med at vi er enige om hvem som er vakrest i landet her?

Et lite tips hvis du vil stingsette et helt alfabet. Det lønner seg å jobbe med de bokstavene du trenger i øyeblikket og glemme resten. Du kan fylle opp fonten med nye tegn hele tiden, inntil den er komplett. Men ikke tro at du skal stingsette yndlingslogoen din første ledige kveld. Da tror jeg ikke du får mye søvn. Ting tar, som veldig kjent, tid! Smilefjes Og det bør det ofte få lov til også.

søndag 3. august 2014

Handlenett (eller diger veske) basert på russisk oppskrift!

1b

I fjor sommer (Ja, ting tar tid!) fant jeg ei hekla veske jeg likte veldig godt. Tidligere lå link til original webside på min Pinterest-side. Men nylig fikk jeg beskjed om at siden linken henviste til var sperret, fordi den tydeligvis ville vise meg mye annet enn akkurat hekling…… Så nå har jeg fjernet “pinnen” også. Men dette er bildet som fristet meg til å ta fram heklegarn og heklenål:

1

Så vidt jeg forsto, var opprinnelsen en russisk blogg el.l. Men jeg klarer altså ikke å finne den samme siden nå.

Jeg klarte etter mye strev å tyde diagrammet for de heklede sirklene. Bildet var opprinnelig lite og dårlig, så jeg har etter beste evne forstørret det opp. Her er det, i tilfelle flere har lyst til å prøve seg på “russisk”:

Diagram for det rosettes or floral circles.

Pleier ikke å skrive om strikking og hekling her. Men veska er fóret og der kommer sømmen inn.  I tillegg til gleden over å ha fullført nok en UFO….. Smilefjes

Jeg kan ikke huske at jeg noen gang har sydd et nett eller ei veske uten å ha lommer i fóret, jeg bare vet at alt blir et evig rot oppi der uten. Her ble det ei lomme med (gjenbruks) glidelås og ei lomme med strikk i toppen. Det er en kombinasjon av lommer jeg bruker ofte. Glidelåslomma er til ting jeg er veldig redd for å miste, mens lomma med strikk, som førøvrig har legg i bunnen, rommer litt større ting uten at det ser klumpete ut på utsiden av veska.

The lining with two pockets.

Stor var min overraskelse da jeg skulle sette i dette fóret og – endelig sier vel noen(!) – skjønte at jeg ville komme til å se både sømmer og vranga på fóret gjennom alle hullene. I utgangspunktet var det nettopp det å få en frisk farge bak hullene som gjorde at jeg valgte en kraftig farge på fóret. Da det endelig gikk opp for meg at jeg her måtte sy et dobbelt fór, hadde jeg ikke mer igjen av det stoffet. Så det som er synlig fra utsiden, er nok et annet rosa stoff.
Sånn kan det gikk! Jeg får skylde på varmen, kanskje. Smilefjes

Jeg har iallfall fått meg ei realt stor veske. Ikke den jeg kommer til å bruke aller mest, tror jeg, spesielt ikke i vinterhalvåret. Men jeg ser at det kommer til å være en veldig hyggelig innpakning for strikketøyet mitt.

Om meg

Marit
Takk for at du kikker innom! Her vil du først og fremst finne stoff om maskinbroderi, programvare for brodermaskiner og quilting. Jeg startet med maskinbroderi i år 2000 og kan vel trygt si at det fort ble en altoppslukende hobby! Kombinasjonen av quilting og maskinbroderi, eller aller helst quilting på brodermaskin, er min favoritt!
Vis hele profilen min

Følgere

Oversettelse