Part of my logo saved as a SuperDesign.

Mange har nok sett denne M’en før. Jeg bruker den som kjennetegn på flere av de tingene jeg skriver. Den er vel hva de fleste ville kalle (deler av) en logo. Her har jeg sittet og lekt litt med 6D Font Digitizer. Dette er en modul som brukes til å lage fullgode nye broderfonter basert på fonter du har liggende på pc’en. Med “fullgode” mener jeg fonter som er like flotte og redigerbare som de programmet forærer oss!

Modulen uteble i 5D Professional / 5D Suite. (Den fantes faktisk tidligere.) Men etter diverse godlynte etterlysninger har den altså kommet inn igjen i en ny og bedre utgave. Den ligger litt bortgjemt, under ikonet som ser ut som et plusstegn. Det ikonet huser, som du ser her, to moduler:

 The "hidden" modules.

Skal du lage en ny font, må du jobbe! For hver enkelt bokstav må stingsettes. Men har du en font det er spesielt interessant å kunne bruke til brodering, så er det altså blitt mulig og jobben vil gi deg lønn for strevet. Resultatet blir en redigerbar font (redigerbar i både stingtyper og størrelse) med akkurat så flotte sting som du selv har bedt om under stingsettingen.

I samme modul kan du også lage dine egne “SuperDesigns”. Det er den muligheten jeg har benyttet. Jeg la et bilde i bakgrunnen og stingsattee omtrent som jeg ville gjort i 6D DesignCreator.

Original picture.

 

Digitizing in 6D Font Digitizer.

Men hva er vitsen med dette’a?
Jo, hvis du lager et broderi som du vet at du vil komme til å ønske i flere størrelser, er “SuperDesigns” tingen å gå i gang med. De skiller seg fra et vanlig broderi ved at de, hvis designeren ønsket det, kan redigeres i større grad enn et vanlig broderi. For det første vil superdesignen legges inn i arbeidsområdet med grønne hjørnemarkeringer, noe som i prinsippet betyr at den er i “Resize”-modus så snart du laster den inn. For det andre vil du på mange av dem kunne redigere stingtypene ved enkle grep.

 SuperDesigns can be saved with a lot of editing possibilities.

Over ser du samme “SuperDesign”, merket med grønne hjørnemarkeringer og etter at jeg har høyreklikket på den. Øverst ser du at tre stingtyper listes opp. Hvis jeg klikker meg videre her, vil jeg blant annet kunne styre bredden på satinkolonnene.

Satin width and density can easily be changed.

Det er ganske viktig med tanke på at utgangspunket er et broderi jeg kan komme til å trenge i mange størrelser. Jo mindre broderiet skal være, jo smalere bør satinsømmen være. I tillegg vil det være mulig å endre tetthet på fyll og satinsøm. Du kan for eksempel redusere tettheten dersom satinkolonnene er valgt veldig smale, for å unngå at maskinen kjører seg fast.

If I shrink the design a lot, it is often necessary to edit the satin width. 

Disse to broderiene er akkurat like store, men bare det til venstre har den opprinnelige innstillingen på satinsømmen. Jeg regner med at vi er enige om hvem som er vakrest i landet her?

Et lite tips hvis du vil stingsette et helt alfabet. Det lønner seg å jobbe med de bokstavene du trenger i øyeblikket og glemme resten. Du kan fylle opp fonten med nye tegn hele tiden, inntil den er komplett. Men ikke tro at du skal stingsette yndlingslogoen din første ledige kveld. Da tror jeg ikke du får mye søvn. Ting tar, som veldig kjent, tid! Smilefjes Og det bør det ofte få lov til også.